TORONTO


20 Redenen waarom je volgende citytrip Toronto moet zijn

Een slapende reus is wakker geworden. Na lange tijd in de schaduw te hebben gestaan van andere Canadese steden (we’re looking at you, Montreal and Vancouver) claimt Toronto zijn plek onder de must-sees van het Noord-Amerikaanse continent. Nergens anders worden op dit moment zo veel wolkenkrabbers neergezet en voel je zo veel energie. Het aanbod van leuke buurten, culturele hotspots en geweldige restaurants is zo groot dat je een strenge selectie moet maken. Gelukkig wijzen vier doorgewinterde locals je op weg.

TIJDSVERSCHIL: 6 UUR VROEGER | AANTAL INWONERS: 2,9 MILJOEN | REISDUUR: 8 UUR VLIEGEN | LANDCODE TELEFOON: +1 | SEETORONTONOW.COM

1) De mooiste tapasbar

Ga voor goede tapa’s en een wijntje of cocktail naar Bar Raval. Het interieur met het golvende houten plafond en bargedeelte is schitterend — alsof het door Gaudí is ontworpen. Je kunt hier tot twee uur ’s nachts terecht voor specialiteiten als gegrilde inktvis en pintxos met chorizo en kwarteleitjes. Of pak in de ochtend een café con leche en een donut mee!

2) Ravijnen midden in de stad

Toronto staat niet bekend om zijn natuur, maar heeft wel degelijk prachtige groene plekken. In de omgeving ligt een spectaculair stelsel van beboste ravijnen die door rivieren zijn uitgesleten. Volg de Beltline Trail die dwars door het Moore Park-ravijn voert. Je wandelt van de historische Mount Pleasantbegraafplaats naar de Evergreen Brickworks, een voormalige steengroeve waar nu allerlei duurzame bedrijfjes zitten.

3) Brunch in een steengroeve

Neem na een bezoek aan de gezellige boerenmarkt die in het weekend plaatsvindt bij de Evergreen Brickworks een koffie in Café Belong. Je kunt hier ook terecht voor een fijne weekendbrunch. De cocktails zijn niet te versmaden!

4) Koffie zoals het hoort

Bij de Crema Coffee Company, kun je niet stuk voor een lekker bakkie troost. De barista’s hebben een voorliefde voor biologisch verbouwde Centraal-Amerikaanse bonen. Er zijn verschillende vestigingen in de stad, maar die op Dundas Street is het levendigst.

5) Op één na grootste

Chinatown van Noord-Amerika

Er zijn legio plekken in Toronto waar je voor weinig geld fantastisch kunt eten, maar Chinatown is toch wel het summum. Ga eens naar Pho Hung, een rechttoe-rechtaan Vietnamees. Als je geen tafeltje kunt krijgen, probeer dan een van de Chinese dumplings in de buurt.

6) Boeken zonder plot

Voor boekenwurmen is er Type Books. Deze kleine onafhankelijke boekhandel, met twee vestigingen in de stad, is een lokaal instituut, met intrigerende categorieën als plotless books. Er vinden geregeld literaire evenementen en boeklanceringen plaats.

7) Mekka van moderne kunst

Als je van moderne kunst houdt, is het Museum of Contemporary Canadian Art (MOCCA) een must. Er zijn twee ruimten waar wisseltentoonstellingen van Canadese beeldende kunstenaars plaatsvinden. Werp ook een blik op de grote buitenmuur, waar steeds nieuwe gigantische kunstwerken op worden geschilderd.

8) De straat die alles heeft

In Bloor Street zitten veel geweldige cafés maar ook culturele juweeltjes, zoals het Royal Ontario Museum en het Gardiner Ceramic Museum. Verder kun je terecht in muziekzalen als Koerner Hall en het Trinity St Paul’s Centre. Bij die laatste zijn klassieke concerten of kun je salsadansen.


9) Het leukste filmfestival

Voor een leuke filmavond ga je naar de TIFF Bell Lightbox, waar veel aandacht is voor internationale arthouseproducties. Het theater is ook geliefd om zijn tentoonstellingen en speciale evenementen, zoals het befaamde Toronto International Film Festival, dat in september tien dagen lang de stad overneemt.

10) Eilandhoppen

De Toronto Islands, de eilanden die in het Ontariomeer liggen, zijn een fijne plek om te relaxen. Je komt er met de ferry en hebt fantastisch uitzicht over de skyline van de stad. Zeker op hete, klamme zomerdagen en -avonden kan je er goed zwemmen, picknicken of een openluchtmuziekfestivals bezoeken.

11) Espresso uit Portland

Hoe kun je je als koffietent in Toronto nog onderscheiden van de concurrentie? Door de bonen te gebruiken van Stumptown, de befaamde koffiebranderij uit het Amerikaanse Portland! Bij Lit Espresso Bar hebben ze het goed begrepen. Ook een perfecte plek voor een coffee to go terwijl je rondslentert in de levendige universiteitsbuurt.

12) Islamitische kunst

Een van de indrukwekkendste kunsttempels van de stad is het Aga Khan Museum. In dit opvallende gebouw van wit graniet, is een van de mooiste collecties islamitische kunst ter wereld ondergebracht. Je kunt onder andere kleding, kaligrafie, schilderijen en zeldzame Korans bekijken. Onder de hoogtepunten: een met mozaïek versierde fontein uit een vijftiende-eeuwse Egyptische hoftuin.

13) Eten en antiek onder één dak

Voor Torontonians in het algemeen en foodies in het bijzonder is de St Lawrence Market een instituut. De overdekte markt uit de negentiende eeuw biedt plek aan tientallen verkopers van groente, fruit, zuivel en vlees uit de provincie Ontario. Op zaterdag is er een grote boerenmarkt en op zondag een leuke antiekmarkt.

14) Uitzicht op de CN Tower

Wie wat groen en rust om zich heen wil hebben, loopt met goed weer naar het Trinity Bellwoods Park. Op het gras kun je picknicken met zicht op de iconische, 553 meter hoge CN Tower en allerlei publieke kunstwerken. Op dinsdag is er een boerenmarkt.

15) Thai én taart

De prijs voor het gezelligste café van de stad gaat naar het Queen Mother Café. ’s Winters kan je hier aanschuiven aan de houten tafeltjes met kaarslicht en in de zomer zit je tot laat in de avond in de binnentuin. Op het menu staan onder andere heerlijke Lao-Thaise maaltijden en, voor de zoetekauwen, geweldige taartjes.

16) Twee kilometer winkels

Dé plek voor designliefhebbers, galeriehoppers en fashionista’s is de maar liefst twee kilometer lange Queen Street tussen Bathurst en Gladstone. Nergens anders vind je zo’n hoge concentratie boetiekjes, conceptstores en galeries. Het deel van de straat dat kruist met Ossington Avenue is het jachtgebied van de hipster.

17) Ontdek de nieuwe Drake

Niet eens zo heel lang geleden was de Canadese muziekscene een lachertje. Maar klinkende namen als Drake en Arcade Fire hebben daar verandering in gebracht. Een van de beste plekken om lokaal talent te zien is de Danforth Music Hall, een voormalige bioscoop uit 1919. De zaal is klein en dat creëert een intieme sfeer.

18) Binnenvallen bij Betty

Betty is thuiskomen. Deze bar, met foto’s van alles en iedereen aan de muur, is vooral heel erg gezellig. Jan en alleman staan bij de tap, van hipsters tot senioren, en je kunt er ook niet onverdienstelijk eten. In de zomer gaat er niets boven de patio achterin.

19) Imposant kunstmuseum

Hoewel de Art Gallery of Ontario met 68.000 kunstwerken één van de grootste kunstinstellingen van Noord-Amerika is, heeft buiten Canada amper iemand ervan gehoord. Groot voordeel: geen lange rijen om de collectie met meesterwerken van Tintoretto, Rubens, Rembrandt, Picasso, Van Gogh, Degas en Warhol te zien. Op de eerste donderdagavond van de maand draait een dj plaatjes tussen de kunst en worden er hapjes en drankjes geserveerd.

20) Het grootste openluchtkunstfestival

Op één nacht aan het eind van september of het begin van oktober is de hele stad in de ban van de Nuit Blanche. Een miljoen mensen zijn op de been voor ruim honderd kunstinstallaties en -voorstellingen die tot de zonsopkomst te zien zijn. Van gigantische lasershows tussen de wolkenkrabbers van het zakendistrict tot muurkunst in kleine steegjes. Een must!


Reis per trein van Toronto naar Québec..

..of maak een autorondreis in Toronto

Toronto in een oogopslag

Fotogeniek gelegen

Lange tijd was Toronto, het wat suffe broertje van New York. Maar Canada’s grootste stad, met zijn fotogenieke ligging aan het Ontariomeer, maakt nu een boom zonder weerga mee. Sinds 2010 is er geen andere westerse stad waar zoveel wolkenkrabbers de lucht in schieten, en elk jaar komen er maar liefst honderdduizend inwoners bij.


Nieuwe spannende buurten
Al die nieuwe mensen en bedrijvigheid hebben ook nieuw leven in de kunstscene van de stad geblazen. Volledige, lang verwaarloosde delen van de metropool zijn nu een aaneenschakeling van culturele (en culinaire) hotspots. Ga bijvoorbeeld galeriehoppen en designshoppen tussen de voormalige fabrieken en arbeiderswoningen in Queen West of een avondje uit in het Distillery District, een omgebouwde whiskystokerij. Hipsters trekken linea directa naar Ossington Avenue, met zijn vele bars en conceptwinkels.


Reizen binnen Toronto
De stad heeft een uitgestrekt tram-, metro- en busnet. Kaarten en tijden via ttc.ca. Toronto is grotendeels vlak en uitstekend geschikt voor fietstochten. Je kunt op zo’n tachtig plekken een van de duizend fietsen van het Bike Share Toronto-systeem ophalen of afleveren.

Fotogeniek gelegen
Lange tijd was Toronto, het wat suffe broertje van New York. Maar Canada’s grootste stad, met zijn fotogenieke ligging aan het Ontariomeer, maakt nu een boom zonder weerga mee. Sinds 2010 is er geen andere westerse stad waar zoveel wolkenkrabbers de lucht in schieten, en elk jaar komen er maar liefst honderdduizend inwoners bij.


Nieuwe spannende buurten
Al die nieuwe mensen en bedrijvigheid hebben ook nieuw leven in de kunstscene van de stad geblazen. Volledige, lang verwaarloosde delen van de metropool zijn nu een aaneenschakeling van culturele (en culinaire) hotspots. Ga bijvoorbeeld galeriehoppen en designshoppen tussen de voormalige fabrieken en arbeiderswoningen in Queen West of een avondje uit in het Distillery District, een omgebouwde whiskystokerij. Hipsters trekken linea directa naar Ossington Avenue, met zijn vele bars en conceptwinkels.


Reizen binnen Toronto
De stad heeft een uitgestrekt tram-, metro- en busnet. Kaarten en tijden via ttc.ca. Toronto is grotendeels vlak en uitstekend geschikt voor fietstochten. Je kunt op zo’n tachtig plekken een van de duizend fietsen van het Bike Share Toronto-systeem ophalen of afleveren.

IN SAMENWERKING MET